Dolci - Torty

PUDDING NIEPRZYWOICIE CZEKOLADOWY

Czekolada, karmel i sól himalajska to nieprzyzwoicie pyszne połączenie. Rozpusta i rozkosz na podniebieniu. Z każdą łyżeczką tego deseru będziesz chciała więcej i więcej.

Przepis jest niezwykle prosty, takie jak lubimy. Pomysł na ten deser zaczerpnęłyśmy od Rozkosznego, ale nafaszerowałyśmy go naszym solonym karmelem. No to zaczynamy.

SKŁADNIKI (2-4 porcje):
2 jajka
100 gr czekolady 75%
80 gr cukru trzcinowego
4 łyżki solonego karmelu
0,5 łyżeczki soli himalajskiej

SOLONY KARMEL:
70 gr cukru
25 gr wody
70 gr śmietanki
0,5 łyżeczki soli
30g masła


WYKONANIE:
Nic tak nie nastraja jak dobra muzyka do pracy! Włącz Vivaldiego, zamknij na chwilę oczy i nie żałuj tej ilości czekolady, którą zaraz rozpuścisz.

Zaczniemy od solonego karmelu. Wodę i cukier zagotuj – około 7-10 minut. Kolor tego syropu ma osiągnąć kolor złota, nie przejmuj się i nie bój, że coś przypalasz. Nie mieszaj powstałego syropu, możesz potrząsnąć patelnią od czasu do czasu, ale nie wkładaj do niego żadnej łyżki.
Dodaj powoli śmietankę i wtedy zacznij mieszać szpatułką. Następnie dodaj masło i sól, cały czas mieszając sylikonową szpatułką. Użyj do tego tylko takiej szpatułki. Gotuj jeszcze 1 minutę i przelej do słoiczka. Zakręć od razu po przelaniu, zostaw do ostygnięcia.
Podczas przygotowania karmelu, bardzo uważaj na to co masz wokoło, uważaj podczas przelewania.

A teraz nastaw piekarnik na 160°C.
Czas na pudding – czekoladę z dwoma łyżkami solonego karmelu rozpuść w kąpieli wodnej. Zagotuj wodę w rondelku, ustaw nad nią szklaną lub metalową miskę z czekoladą i karmelem. Mieszaj od czasu do czasu, aby nie przypalić czekolady. Gdy będzie w płynnej postaci, zdejmij z ognia.
Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Dodawaj w 3 turach rozpuszczoną czekoladę i miksuj na najmniejszych obrotach. Silikonową szpatułką spróbuj jeszcze lekko napowietrzyć powstały czekoladowy mus, aby miał gładką, jednolitą konsystenjcę.

W żaroodpornych naczyniu na spód wylej 2 łyżki karmelu i zakryj to powstałą puszystą pianą. Wstaw do piekarnika i piecz pudding 15 minut.
Jest doskonały na gorąco z waniliowymi lodami. jest jeszcze lepszy, następnego dnia gdy na jego powierzchni zrobi się chrupiąca skórka, a środek będzie wilgotnym, gliniastym ciastem z karmelem.

W wersji dla bardziej zapracowanych, mamy dwie opcje: zamiast karmelu możesz użyć kajmaku. Deser będzie również nieprzyzwoicie rozkoszny.
Możesz zawsze go kupić u nas. Mamy też inne pyszne kremy. Sprawdź!

Podsyłamy Cię również do przepisów na wielkanocna babkę cytrynową z makiem, nieśmiertelną królową bezę i amerykańskie ciastka od Christiny Tossi.

A jeśli wolicie białą czekoladę, to podzieliliśmy się przepisem na nasze kultowe ciasto czekokinder na smakosze.pl

Wróć