Dolci - Torty

Babka Cytrynowa z Makiem

Była naszym wielkanocnym hitem i tak przypadła nam do gustu, że zdecydowaliśmy, że idealnie wpisze się w naszą letnią ofertę słodkości. 
Bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna, wilgotna i orzeźwiająca. Czy potrzeba czegoś więcej na nadchodzące ciepłe dni? 

Wiemy, że ciepłe ciasta nie są dobre dla naszych brzuszków, ale to ciasto znika u nas w mgnieniu oka. Brzuszki też są zadowolone.

Przepisem zainspirował nas Ottolenghi.

SKŁADNIKI: 

  • 3 jajka
  • 225 g cukru
  • 75 g masła 
  • 10 g maku
  • 120 ml śmietany 
  • 170 g mąki
  • 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ¼ łyżeczki soli
  • skórka z 3 cytryn 

glazura : 

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny 

PRZYGOTOWANIE: 

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Jajka i cukier wrzucamy do misy i miksujemy na średniej prędkości przez 2 minuty, do uzyskania puszystej masy. Dodajemy śmietanę i miksujemy kolejne 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje.

 

 

W tym samym czasie w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy skórki
z cytryny oraz mak, zdejmujemy z palnika. 

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą, wsypujemy do wcześniej przygotowanej masy jajecznej. Mieszamy delikatnie szpatułką, wlewając powoli masło z makiem.

Foremkę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 minut do tak zwanego suchego patyczka. 

Jeżeli chodzi o glazurę, cukier puder i sok z cytryny wystarczy wymieszać, aż uzyskają gęstą strukturę. My dodajemy trochę serka śmietankowego, aby glazura była aksamitna. Po upieczeniu i wystudzeniu oblewamy babkę glazurą. Gotowe! jesteśmy ciekawe jak Wam przypadła ta babka do gustu? Czekamy na Wasze opinie.

Jeśli nie macie czasu na pieczenie, ale jednak chcielibyście spróbować babki cytrynowej z makiem lub innych naszych dolci, czekamy na Wasze zamówienia 🙂

Pssst. We wcześniejszych postach znajdziesz przepis na amerykańskie ciasteczka chocolate chip cookies lub bezcukrowy jagielnik. Upieczmy coś razem! 

 

Wróć