Babka Cytrynowa z Makiem
Była naszym wielkanocnym hitem i tak przypadła nam do gustu, że zdecydowaliśmy, że idealnie wpisze się w naszą letnią ofertę słodkości.
Bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna, wilgotna i orzeźwiająca. Czy potrzeba czegoś więcej na nadchodzące ciepłe dni?
Wiemy, że ciepłe ciasta nie są dobre dla naszych brzuszków, ale to ciasto znika u nas w mgnieniu oka. Brzuszki też są zadowolone.
Przepisem zainspirował nas Ottolenghi.
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 225 g cukru
- 75 g masła
- 10 g maku
- 120 ml śmietany
- 170 g mąki
- 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- skórka z 3 cytryn
glazura :
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Jajka i cukier wrzucamy do misy i miksujemy na średniej prędkości przez 2 minuty, do uzyskania puszystej masy. Dodajemy śmietanę i miksujemy kolejne 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje.
W tym samym czasie w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy skórki
z cytryny oraz mak, zdejmujemy z palnika.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą, wsypujemy do wcześniej przygotowanej masy jajecznej. Mieszamy delikatnie szpatułką, wlewając powoli masło z makiem.
Foremkę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Jeżeli chodzi o glazurę, cukier puder i sok z cytryny wystarczy wymieszać, aż uzyskają gęstą strukturę. My dodajemy trochę serka śmietankowego, aby glazura była aksamitna. Po upieczeniu i wystudzeniu oblewamy babkę glazurą. Gotowe! jesteśmy ciekawe jak Wam przypadła ta babka do gustu? Czekamy na Wasze opinie.
Jeśli nie macie czasu na pieczenie, ale jednak chcielibyście spróbować babki cytrynowej z makiem lub innych naszych dolci, czekamy na Wasze zamówienia 🙂
Pssst. We wcześniejszych postach znajdziesz przepis na amerykańskie ciasteczka chocolate chip cookies lub bezcukrowy jagielnik. Upieczmy coś razem!