Amerykańskie chocolate chip cookies
Ciągnące, kruche, a zrazem pełne maślanego smaku i chrupkości pod zębami. Takie są nasze ciastka chocolate chip cookies. Sławne na cały świat.
Tym przepisem zainspirowałyśmy się od samej Christiny Tosi z Milkbar.
A zatem, cukier, cukier i jeszcze raz cukier, jak przystało na american dream. Ale czyż nie po to są desery?
SKŁADNIKI:
????225 g masła
????150 g cukru
????150 g brązowego
????1 jajko
????1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
????220 g mąki
????0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
????1/4 łyżeczki sody
????0,5 łyżeczki soli
????40 g płatków owsianych
????100 g czekolady gorzkiej (lentilek czekoladowych lub dropsy)
????dodatki wedle upodobań (snickers, precle, chipsy solone)
PRZYGOTOWANIE:
Cukier i masło ubijamy około 3 minut. Wymieszaj jajko z wanilią i wlewaj powoli do ubijanego masła. Miksuj dalej przez 5 minut.
Następnie przesiej mąkę i wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj mieszankę mąki do ubitego masła i miksuj jeszcze około minuty.
Dodaj do ciasta ulubione dodatki i wymieszaj wszystko szpatułką. Jeśli lubicie snickersa albo twixa? nie bójcie się ich użyć! Chocolate chip cookies będą się nieprzyzwoicie ciągnąć. My uwiebiamy połączenie słodko-słony, więc mamy i pianki i precle. Możesz je u nas zamówić, jak i inne ciastka!
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a z ciasta zrób kulki. Możesz do tego użyć gałkownicy lub odważ około 30 gramów jako jedno ciastko.
Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz 20 minut. Po upieczeniu daj ciastkom chwilę, aby były chrupiące i masło się związało.
No to do zobaczenia w kuchni.
Więcej naszych przepisów znajdziesz na blogu.