ŻELKA OWOCE LEŚNE DO TORTU
Tort, to już nie tylko biszkopt przełożony kremem i owocami. Czemu by w dobie tak wielu możliwości nie zabawić się strukturą i warstwami? Pokazaliśmy już Wam przepis na chrupkę kokosową i malinową, więc czas na żelkę o smaku owoców leśnych. Taka żelka idealnie sprawdzi się do letnich deserów i ciast i na pewno zaskoczy Twoich gości!
SKŁADNIKI
- 154 g owoców leśnych (mrożonych)
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 g żelatyny (180bloom)
- 15 g zimnej wody
WYKONANIE
Przygotuj rant cukierniczy o średnicy 14 cm, zabezpiecz go folią spożywczą i ustaw na blaszce. Ważne, aby blaszka była prosta i
odpowiednio duża by pomieścić rant oraz by weszła na płasko do zamrażalki.
Owoce z cukrem wrzuć do rondelka i zacznij podgrzewać. Żelatynę zamocz w 15 g zimnej wody. Wrzuć żelatynę i wymieszaj.
Pamiętaj, aby nie zagotować owoców już z żelatyną. Wylej powstałą masę do rantu, odstaw do wystygnięcia i wstaw do lodówki lub do zamrażarki (gdy potrzeba Ci przyspieszyć proces)
Podziel się z nami efektem końcowym i napisz gdzie trafiła Twoja żelka!
A jeśli chcesz być na bieżąco, zaobserwuj nas na Instagramie, gdzie publikujemy treści w pierwszej kolejności