Dolci - Torty

ŻELKA OWOCE LEŚNE DO TORTU

Tort, to już nie tylko biszkopt przełożony kremem i owocami. Czemu by w dobie tak wielu możliwości nie zabawić się strukturą i warstwami? Pokazaliśmy już Wam przepis na chrupkę kokosową i malinową, więc czas na żelkę o smaku owoców leśnych. Taka żelka idealnie sprawdzi się do letnich deserów i ciast i na pewno zaskoczy Twoich gości!

 

SKŁADNIKI

  • 154 g owoców leśnych (mrożonych)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 g żelatyny (180bloom)
  • 15 g zimnej wody

 

WYKONANIE

Przygotuj rant cukierniczy o średnicy 14 cm, zabezpiecz go folią spożywczą i ustaw na blaszce. Ważne, aby blaszka była prosta i
odpowiednio duża by pomieścić rant oraz by weszła na płasko do zamrażalki.

Owoce z cukrem wrzuć do rondelka i zacznij podgrzewać. Żelatynę zamocz w 15 g zimnej wody. Wrzuć żelatynę i wymieszaj.

Pamiętaj, aby nie zagotować owoców już z żelatyną. Wylej powstałą masę do rantu, odstaw do wystygnięcia i wstaw do lodówki lub do zamrażarki (gdy potrzeba Ci przyspieszyć proces)

 

Podziel się z nami efektem końcowym i napisz gdzie trafiła Twoja żelka!

A jeśli chcesz być na bieżąco, zaobserwuj nas na Instagramie, gdzie publikujemy treści w pierwszej kolejności 🙂

Wróć