NOWOŚCI CUKIERNICZE
Brak targów i eventów branżowych ogranicza nam nieco dostęp do nowości i trendów. Natomiast jesteśmy już na półmetku roku, więc przychodzimy z podsumowaniem co się dzieje obecnie oraz co się będzie działo jeszcze….
Poszperałyśmy trochę oraz przetestowałyśmy różne formy cukiernicze, łapcie nasze nowości.
- BARWNIKI
Przy pomocy barwników możemy wyczarować każdy kolor, sprostać każdej realizacji. Nieistotne czy kolor ma być jednolity, marmurkowy, ombre czy nasz klient zażyczy sobie na torcie tęczę. Chyba każdy cukiernik, nieistotne czy amator czy zawodowiec przetestował w swoim życiu wiele firm produkujących barwniki, wiele form – proszki, żele
i stworzył swój własny ranking. My także mamy swoich faworytów.
Nasze serca podbiły w ostatnim czasie barwniki firmy Colour Mill.
Nie przesadzimy, jeśli napiszemy, że pokochałyśmy kolor: taupe, eucaliptus, lilac i właściwie wszystkie!
2. POSYPKI
Odkąd pamiętamy na ciastach i tortach gościły posypki. Zwykle kuleczki, gwiazdki ewentualnie serduszka, matowe
i niesamowicie twarde. Tamte odeszły do lamusa, a powstały nowe cuda! Asortyment który obecnie można znaleźć
w sklepach dla cukierników przypomina sklep z cukierkami – taki wiecie, z amerykańskich filmów. Mnóstwo kolorów, modnych w danym sezonie ale tych ponadczasowych.
Nam, ale zapewne i nie tylko nam… wpadły w oko posypki ze Słodkiego Bufetu. Piękna kolekcja! Planując kolejne monoporcje, cakepopsy czy muffiny uwzględniamy w ich wykończeniu właśnie nowe posypki.
3. TORTY ORIGAMI
Znacie powiedzenie – im mniej tym lepiej? Te słowa idealnie sprawdzają się w przypadku tortów origami.
Zwykle spotykane w delikatnych pastelowych kolorach, z subtelnym, kwiatowym zdobieniem. W takiej odsłonie tort geometryczny jest piękną dekoracja przyjęcia weselnego. W mocnych kolorach, w betonowym wykończeniu są genialnym pomysłem dla tort dla nastolatka lub inżyniera.
Nie ukrywamy, że wymagają nieco pracy i „kombinowania”, ale efekt jest wart zachodu. Zobacz film – jak to zrobić!
TRICK DOLCI
Nie macie specjalnych form, aby stworzyć tort origami? A ciastka hity znacie? Zapewne jak porządny obywatel opakowanie wyrzucacie do śmieci, zgodnie ze sztuką. Przychodzimy Wam z odsieczą i mówimy stop! Zostawcie tekturkę. Idealnie nadaje się do zabawy z tynkiem, a tym samym tworzenia wariacji na temat tortów origami.
Trick Dolci – bierzcie i korzystajcie????
4. TORTY MUSOWE i FORMY SILIKONOWE
Nie sposób jednak nie zauważyć, że niezwykle popularne stały się torty musowe (zapewne jest to spowodowane ogromna popularnością monoporcji). Więcej o tych deserach w naszym poprzednim artykule. Ciekawe kształty, różne wielkości, łatwość wykonania, brak konieczności bogatego zdobienia i ciekawy finalny efekt powodują wzrost popularności tego typu ciast i deserów.
Spory wybór form do tego typu tortów pozwala nam tworzyć wiele wariacji. Zostawiamy link do zestawienia najlepszych form silikonowych od CAKE IT. Mogą się przydać.
5. CZEKOLADA RUBY
Odwieczna czekoladowa wojna trwa! Jedyna prawdziwa to ta gorzka – grzmią jej zwolennicy! Fujkaaaaa – krzyczą fajni mlecznej. Kochamy białą bomboladę – skandują najmłodsi. A my wkładamy kij w czekoladowe mrowisko
i krzyczymy Rubyyyyyyyy.
Odkrycie ostatnich miesięcy to czekolada ruby, czyli czekolada różowa. Wytwarza się ją w sposób naturalny – używając ziaren kakaowca. Dlaczego jest taka wyjątkowa? Czym tak bardzo nas zachwyciła? Jagodową nutą smakową. Czekolada ruby pozbawiona jest wszelkich sztucznych dodatków, aromatów, barwników. Jagodowy posmak to zasługa ziaren – czyli tego, co w czekoladzie najważniejsze. Możecie ją znaleźć tutaj.
Wykorzystałyśmy go do produkcji naszego kremu idealnego z liofilizowanymi malinami. A o samej czekoladzie ruby możecie poczytać na smakosze.pl
6. WEGAŃSKIE TO JUŻ NIE TYLKO TOFURNIK
To już nie tylko moda na bycie wege, ale walka o lepszy stan środowiska. Cukiernie, pracownie cukiernicze oraz gastronomia wzięła sobie do serca panującą sytuację i bardzo dba o wegańskich gości. Nie żebyśmy były jakieś bardzo wiekowe, ale pamiętamy czasy, kiedy jedyny wege deser to był tofurnik. W internecie można znaleźć mnóstwo wariancji na temat tego jak zrobić idealny sernik bez sera, perfekcyjnie ugotować kaszę do masy jaglanej i które tofu wygrywa smakowo. Nie będziemy Wam wmawiać, że stworzenie pysznego wege deseru to prosta sprawa, ale jesteśmy przekonane, że warto! Zobacz nasz kultowy i bardzo łatwy przepis na zdrowy jagielnik bez cukru.
7. MASŁO PALONE W DESERACH
Jeśli jeszcze nie próbowaliście masła palonego, koniecznie musicie to szybko nadrobić! Rok 2020 upłynął pod hasłem pistacja i nadal utrzymuje się na topie, ale depcze mu po piętach nowy smak.
Maślany, nieco karmelowy, odrobinę orzechowy – czy trzeba czegoś więcej. Masło palone możecie zrobić sami. Potrzebujecie kostki masła, drewnianej łyżki i rondelka lub patelni z białym środkiem.
Jak się to robi?
Masło kroicie na małe kawałki, takie jak do kruchego ciasta. Wrzucacie je do rondelka i podgrzewacie. Kiedy masło zacznie pryskać to znak, że odparowuje z niego woda. Po jakimś czasie masło zacznie brązowieć . Musicie być uważni, by masła nie przypalić. W momencie kiedy masło jest gotowe, przelejcie je do innego naczynia. Gotowe. Kolejny krok jest po Waszej stronie! Masło palone idealnie sprawdza się w lodach, kremach i…jedzone łyżeczka ze słoiczka. Ale do tego oficjalnie się nie przyznajemy.
8. SŁODKIE KREMY Z ZIOŁAMI
Jeśli zapytasz cukiernika o to, jakie kremy są najczęściej wybierane przez klientów w przypadku tortów, usłyszysz zapewne, że jest to mascarpone z musem malinowym, ganache, lemon curd. A co w przypadku klienta odważnego? Który mówi – Zaskocz mnie. Moi goście jedli już wszystko i chcę coś świeżego. Niby klasycznie ale nieco bardziej odważnie? Skoro lody ogórkowe zagrzały sobie miejsce w rzemieślniczych lodziarniach to może warto połączyć klasykę z czymś „innym”. Dla przykładu cytrynę z bazylią lub odrobiną rozmarynu. Niby niewiele, a może być przysłowiową wisienka na torcie. O łączeniu smaków doskonale pisze Segnit Niki w Leksykonie Smaków.
9. DESKA SŁODKOŚCI
Wiecie co ratuje sytuacje, kiedy dzwonią znajomi i mówią, że będą u Was za pół godziny, a Wy w lodówce macie jogurt, kilka jajek i dżem? Szybki wypad do osiedlowego po kilka rodzajów sera, owoców, paluszków chlebowych i butelkę wina. No dobra, może dwie… Jeśli znajomi poinformują Was o swojej wizycie wcześniej możecie oczywiście zamówić deskę wędlin i serów w zaprzyjaźnionej ulubionej restauracji – do czego namawiamy (wiadomo #wspieramygastro).
Podobnie rzecz ma się ze słodkościami. Możecie oczywiście kupić kubeł lodów i połamać czekoladę, ale wiemy, że stać Was na więcej. Jeśli macie czas, możecie taką deskę słodkości przygotować sami, możecie skorzystać
z przepisów na donuty, chocolate chip cookies, beziki lub zamówić dolci idealne na domówkę w swojej ulubione cukierni – czyli np. u nas!
10. TORT LAMBERKINOWY
Moda ma to do siebie, ze wraca jak bumerang niezależnie od dziedziny życia. Moda na wzory i kolory, faktury oraz printy wkracza nie tylko do wnętrz. Przekłada się także na cukiernictwo.
Do łask wracają torty w stylu angielskim, labrekinowe, królewskie. Wszystkie te określenia doskonale opisują ten styl.
W większości monochomatyczne, w stonowanych, jasnych, pastelowych kolorach, których jednolitość wynagradza bogate zdobienie w stylu Royal.
Nie jesteśmy w stanie przewidzieć, czy ten styl zagości na dłużej w naszym kraju, jednak nasze przypuszczenia graniczące z pewnością mówią nam, że nie raz pojawia się na weselnych stołach.