
MONODESERY – TRENDY CUKIERNICZE 2021
Monodesery czy też monoporcje to jeden z głównych trendów cukierniczych w 2021 roku. Te małe ciasteczka niczym arcydzieła, dopieszczone nie tylko w wyglądzie ale i smaku, zachwycają oko oraz podniebienia.
A co to jest ten monodeser?
To malutkie ciastko, które łączy w sobie kilka tekstur, faktur oraz smaków. Znajdziesz tam żelki, musy, biszkopty lub ciasteczka, frużeliny i praliny. A przy tym wyglądają obłędnie, jak małe dzieła sztuki.
Takie ciastko wymaga bardzo dużego nakładu pracy, a i ich produkcja trwa nawet kilka dni, na kilku poziomach przygotowania.
Dlatego cena tych malutkich ciasteczek jest znacznie wyższa niż kawałek sernika.
Przygotowałyśmy spis kilku kont do obserwowania w tym trendzie i oczywiście koniecznie do wypróbowania swoich sił w tych deserach.
- Chiara z Szwajcarii
Chiara zachwyca nas formą, swoimi pracami oraz zaraża pasją do słodkiego. Do tego jej desery są bezglutenowe.

2. Justyna i Dorota czyli Pszczółki.
Znane z programu „Bake Off – Ale Ciacho”, które niedawno wydały ebooka o monoporcjach, które teraz możesz poznać od podszewki.

3. Ada aka ptiszu
Ada dzieli się wiedzą podstawową na temat pieczenia i cukiernictwa, aż po złożone i skomplikowane przepisy, które możesz wykonać w domu.
Krok po kroku poprowadzi Cię w meandry tajników monodeserów.

4. Cake it czyli Agata i Magda
Dziewczyny kochają pieczenie, dekoracje i tajniki słodkości. Zdradzają przepisy na dekoracje, rodem z cukierni. Ułatwią Ci zapoznać się z technikami monodeserów.

5. Marka Callebaut
W codziennych wypiekach używamy jej do naszych deserów, ganache, kremów i dekoracji. Marka callebaut dzieli się również przepisami na niezwykłe monoporcje.

A Ty masz swoich ulubionych bloggerów lub cukierników do podglądania?
Koniecznie daj nam znać, kogo obserwujesz.