CO ZROBIĆ Z RESZTKAMI BISZKOPTU – przepisy zero waste
Co zrobić z resztkami biszkoptu czy ciast, które masz pod ręką? Mamy kilka pomysłów na wykorzystanie ich ponownie w kuchni.
Jeśli niezła z Ciebie torciara to wiesz, że biszkopt rośnie czasem do niebotycznych rozmiarów z lekką górką. A wiadomo, że tort musi być równy i blaty biszkoptowe również.
Czasem jednak nasze wypieki potrafią nas rozczarować. Niezbyt smaczne muffinki, jakieś niewyraźne ciasto drożdżowe… Trochę wyobraźni
i powstanie nowy produkt, a domownicy będą mieli więcej słodyczy do zjedzenia. Warto wypróbować.
TRUFLE lub CAKEPOPSY
ta magiczna kulka, skrywa w sobie to co najlepsze. Biszkopt, mascarpone, czekoladę i posypkę. Idź o krok dalej i pobaw się w cakepopsy lub cakesicle. To świetna zabawa dla małych pomocników.
A jeśli kochasz cytryny i jakimś cudem nie przejesz naszej babki cytrynowej, to pozostałe ciasto da Wam orzeźwiające trufle z makiem.
Mistrzynią w tego typu słodkościach naszym zdaniem jest Agnieszka z bloga słodyczowy świat. Robi cuda na patyku.
TIRAMISU
włoski deser opiera się oryginalnie na biszkoptach Savoiardi. Natomiast Twój domowy biszkopt będzie jeszcze delikatniejszy i sprawdzi się w tym wypadku doskonale.
BAJADERKI
to już jest klasyka gatunku. Miękkie, nadziane bakaliami, rumem lub amaretto, czekoladą i wszystkim co Ci w duszy gra. Nasze ciastka amerykańskie dodadzą chrupkości i tekstury w twoich bajaderkach.
Biszkopty czy herbatniki mogą być już lekko stwardniałe lub zwietrzałe. Dostaną w tym deserze pyszne, nowe życie.
DESER W SŁOIKU
resztki biszkoptu czy pozostałego kremu wykorzystaj do zrobienia deserków na nowo. Warstwę biszkoptu pokrusz na dno, nasącz mlekiem lub syropem cukrowym, nałóż warstwę dżemu lub ulubionej marmolady, przełóż kremem. I ułóż kolejną warstwę biszkoptu, dodaj marmoladę i nadzienie. Udekoruj owocami.