TORT MARCHEWKOWY Z KARMELEM
Nieskromnie napiszemy, że zachwytów nad tym tortem jest masa. Opinie naszych współpracowników oraz przyjaciół plasują się w górnej granicy ekscytacji. Określenia jak „petarda”, „sztos”, „genialny” świadczą tylko o tym, że ten przepis na tort musicie koniecznie wypróbować u siebie.
Przepis jak i wykonanie tortu nie jest skomplikowane. Starałyśmy się zrobić krótką instrukcję jak poskładać tort w domowych warunkach.
Przygotowując tort, warto się nastroić w kuchni. Posłuchaj GELATO.
CIASTO MARCHEWKOWE:
600g marchewki
520g mąki pszennej
200g cukru
200g cukru trzcinowego
580ml oleju
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach. Mokre składniki czyli olej, jajka wymieszaj razem. Mąkę przesiej i dodaj do niej przyprawy oraz cukier. Połącz suche składniki z mokrymi i na koniec dodaj startą marchewkę.
Przelej do formy (u nas średnica 18cm).
Pieczmy około 30 minut do suchego patyczka na 180 stopni Celsjusza.
TRIK: Jeśli masz 3 takie formy, rozlej ciasto do wszystkich. Jeśli masz tylko 1 formę, upiecz ciasto w proporcjach 1:3 na dwa razy. Do tortu potrzebujesz 3 równych blatów ciasta.
MAŚLANY KREM WANILIOWY
200 g masła
600 g serka śmietankowego typu
philadelphia
250 g cukru pudru (przesianego)
1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 ziarno fasoli tonka (do kupienia tutaj)
Masło ubij na najwyższych obrotach około 10 minut na lekki puch. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj do połączenie. Przesiej cukier puder, starte ziarno tonki na najmniejszych oczkach oraz 5 ml ekstraktu waniliowego. To wszystko wsyp do kremu i wymieszaj. Przełóż krem to rękawa cukierniczego i schowaj do lodówki.**
Fasola tonka to bardzo aromatyczne ziarenko. Łączy w sobie aromaty takie jak wanilia, cynamon, goździki, szafran i czekolada. Odmieni Twój ganache czekoladowe lub nada wyrazistości kremom maślanym.
SOLONY KARMEL
70 gr cukru
25 gr wody
70 gr śmietanki
0,5 łyżeczki soli
30g masła
Wodę i cukier zagotuj – około 7-10 minut. Kolor tego syropu ma osiągnąć kolor złota, nie przejmuj się i nie bój, że coś przypalasz. Nie mieszaj powstałego syropu, możesz potrząsnąć patelnią od czasu do czasu, ale nie wkładaj do niego żadnej łyżki.
Dodaj powoli śmietankę i wtedy zacznij mieszać szpatułką. Następnie dodaj masło i sól, cały czas mieszając sylikonową szpatułką. Użyj do tego tylko takiej szpatułki. Gotuj jeszcze 1 minutę i przelej do słoiczka. Zakręć od razu po przelaniu, zostaw do ostygnięcia.
Solony karmel możesz wykorzystać także do puddingu czekoladowego. Zobacz nasz przepis. ***
RADY DOLCI
* Ciasto marchewkowe, krem jak i karmel przygotuj jednego dnia. Kolejnego dnia złóż i udekoruj.
** Krem w lodówce mocno stężeje, gdy będziesz chciał/chciała składać tort.Wyjmij go i daj mi kilka minut, aby jego konsystencja była zwarta, natomiast krem bez problemu wychodził z rękawa cukierniczego.
*** Jeśli Twój karmel jest za mocno zwarty i skrystalizowany, podgrzej słoik w karmelem w mikrofalówce lub włóż go do gorącej wody.
Jeśli szukasz innych wypieków, zobacz naszego ebooka z wypiekami na święta.
P.S Oznacz swoje wypieki #pieczemyzdolci, abyśmy mogły znaleźć Wasze wypieki.