TORT CYTRYNOWY
Czy wiesz jak smakuje sen nocy letniej? Skąpane w słońcu soczyste cytryny, kwiat pomarańczy skropiony rosą oraz chrupki kokos, który najlepiej smakowałby pod palmą. Tak sobie wyobraziłyśmy smak lata i zamknęłyśmy go w najnowszym przepisie.
To jest wspomnienie tych letnich dni, ciepłych wieczorów, urlopów i spacerów na boso.
CIASTO CYTRYNOWE Z MAKIEM fi16cm
To ciasto zabrałyśmy z naszego już wcześniejszego wpisu i tutaj odtworzyłyśmy go jako 2 blaty tortu.
6 jajka
450g cukru
150g masła
20g maku
240ml śmietany
340g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
skórka z 5 cytryn
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Jajka i cukier wrzucamy do misy i miksujemy na średniej prędkości przez
2 minuty, do uzyskania puszystej masy. Dodajemy śmietanę i miksujemy kolejne 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje. W tym samym czasie w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy skórki z cytryny oraz mak, zdejmujemy z palnika.
Foremkę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 minut do tak zwanego suchego patyczka.
BISZKOPT GÓRNY PUCHATY
4 jajka
160g cukru
120g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
Jajka z cukrem ubij na sztywną pianę. Nastaw mikser na 10 minut. Mąkę przesiej i wymieszaj z powstałą masą. Pieczemy 40-50 minut w 175 stopniach.
KREM KOKOSOWY fi16cm
100g wiórek kokosowych
6 łyżek pasty kokosowej
150ml śmietanki
150g mascarpone
Wiórki podpraż na patelni. Nie omijaj tego kroku, wtedy krem będzie jeszcze lepszy! Śmietankę ubij z mascarpone. Dodaj pastę kokosową oraz wiórki. Wymieszaj wszystko i przełóż na blat tortu.
ŻELKA POMARAŃCZOWA fi14cm
150ml soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
3g żelatyna
olejek kwiat pomarańczy
Przygotuj rant cukierniczy o średnicy 14 cm, zabezpiecz go folią spożywaczą i ustaw na blaszcze.
Ważne, aby blaszka była prosta i odpowiednio duża, by pomieścić rant oraz aby weszła na płasko do zamrażalki. Sok z cukrem wrzuć do rondelka i zacznij podgrzewać. Żelatynę zamocz w 2 łyżkach wody. Wrzuć żelatynę i podgrzej, aby nie byo grudek. Pamiętaj, aby nie zagotować owoców już z żelatyną. Wylej powstałą masę do rantu, odstaw do wystygnięcia i wstaw do zamrażalki na minimum 3 godziny.
KREM Z KWIATEM POMARAŃCZY
olejek z kwiatów pomarańczy (kilka kropel)
125g białej czekolady
75g śmietanki
135 g śmietanki
6g żelatyny – zamocz w 1 łyżce wody
Namocz żelatynę i zabieramy się za mus. Rozpuść czekoladę z 75g śmietanki. Ostudź powstałą masę.
Ubij pozostałą śmietankę na 3/4 (nie ubijaj jej na sztywno). Dodaj ostudzoną masę do ubitej śmietanki i wylej na blat tortu.
WSKAZÓWKA DOLCI
Ten krem zacznij przygotowywać gdy wszystko inne masz już gotowe. Od razu po wymieszaniu musisz go wylać na blat. Zatop żelkę z pomarańczy i dopiero przykryj kolejnym blatem, gdy mus zacznie tężeć.
NASĄCZ
200ml wody
2 łyżki kwasku cytrynowego
3 łyżki cukru
Doprawiaj wedle uznania.
SKŁADANIE TORTU
Blat cytrynowy z makiem nasącz wedle uznania i przykryj go kremem kokosowym. Ułóż kolejny blat cytrynowy z makiem, nasącz wedle uznania i zalej go musowym kremem z kwiatem pomarańczy. Zatop w nim żelkę i poczekaj, aż mus zacznie tężeć, wtedy przykryj go blatem puchatego biszkoptu. Nasącz górę i wstaw do lodówki.
A jeśli szukasz kolejnych inspiracji – zobacz nasz przepis na tort z białymi michałkami.