SERNIK BIAŁA CHMURKA NA PATYKU
Cześć,
Z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika sprzedajemy Wam dziś sztos nad sztosy przepis na sernik biała chmurka. Ale to nie byle jaki sernik, bo nie dość, że przepyszny, to i w jakiej formie!
Ten przepis dostaliśmy od managera Hell’s Kitchen. Trochę przerobiłyśmy go pod siebie i od tej pory zachwyca swoją delikatnością i puszystością oraz mnóstwem białej czekolady, przez co jest jeszcze bardziej uzależniający.
SKŁADNIKI
Spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 2 łyżki kakao
- 100 g masła
Masa:
- 200 g białej czekolady
- 150 g cukru
- 8 jajek
- 700 g serka śmietankowego
- 1 litr śmietanki 30%-33%
WYKONANIE
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Rozpuść masło z kakao w rondelku. Zblenduj ciastka na piach i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż formę papierem do pieczenia, zabezpiecz ją folią spożywczą, by w późniejszym pieczeniu nie dostała się do niego woda. Wsyp całą zawartość mokrych ciastek. Uformuj spód i piecz przez 15 minut.
Na patelce lub w rondelku rozpuść białą czekoladę, cukier i śmietanę.
W międzyczasie ubij delikatnie jajka na niskich obrotach, tak aby powstała delikatna pianka. Po ubiciu dodaj serek śmietankowy i delikatnie wymieszaj szpatułą.
Do roztopionych składników dodaj wymieszane jajka z serkiem i chwilę miksuj do połączenia składników. Formę Piecz w kąpieli wodnej przez 1,5 godziny w 150 stopniach.
NADZIEWANIE NA PATYKI
Gotowy sernik pokrój w trójkąty jak do zwykłego podania na talerz. W każdy trójkąt wbij patyczek do lodów i wstaw do zamrażarki. Po godzinie rozpuść masło kakaowe i czekoladę w proporcji 2:1, możesz dodać do niej orzechy, wiórki kokosowe czy pokruszone liofilizowane maliny. Zamrożone trójkąty wyciągnij i maczaj w roztopionej czekoladzie z dodatkami lub posyp trójkąty z wierzchu.
Gotowe!
Daj znać czy sernik z naszego przepisu się udał i koniecznie podziel się rezultatami na swoich social mediach oznaczając @dolcipl
Serniki to nie Twoja bajka? Sprawdź przepis na mega szarlotę z gruszą – idealnie orzeźwiająca, w sam raz na obecne upały!
Fot. Margografia