SZARLOTA
Jesień pachnie cynamonem, goździkami i soczystymi jabłkami. Przygotowując to ciasto, otoczy Cię przyjemny zapach palonego cukru z goździkami i ciepłym masełkiem. Niektórzy twierdzą, że da się wytrwać, aż szarlota ma czas ostygnąć, by ją dopiero pokroić.
KRUCHY SPÓD
175g mąki
2 żółtka
50g cukru
100g masła
2 łyżki zimnej wody
NADZIENIE
0,5kg jabłek (najlepiej szara reneta)
2 gruszki
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczej
BEZA
3 białka
150g cukru
KRUCHE CIASTO WYKONANIE
Mąkę, cukier, zimne masło pokrojone w kostkę wrzucamy do miksera
i zaczynamy wyrabiać. Dodajemy żółtka i zimną wodę. Wyrabiamy ciasto, owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce minimum 30 minut.
Następnie wałkujemy i wyklejamy tortownicę. Brzegi zabezpieczamy folią spożywczą wkoło, aby nie opadły. Nakłuwamy spód i pieczemy w 210 stopniach, 15 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.
NADZIENIE WYKONANIE
Jabłka oraz gruszki kroimy na większą kosteczkę. Masło, cukier i przyprawy rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojone owoce i przesmażamy kilka minut, na małym ogniu. Nie pozwól, aby się rozgotowały. Gdy owoce zaczną puszczać sok, wtedy na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dobrze mieszamy. Przestudzone nadzienie wylewamy na spód tarty i zabieramy się za bezę.
BEZA WYKONANIE
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wylewamy na tartę. Pieczemy ciasto w 180 stopni przez 25 minut. Gdy Twój piekarnik ma bardzo mocne grzałki, zmniejsz temperaturę, aby nie spalić bezy tylko lekko ją wysuszyć. Wtedy w środku beza jest delikatną pianką.
Smacznego,
xoxo DOLCI