BROWNIE Z KARMELEM I POPCORNEM
Doczekaliśmy pogody, która wybacza wszelkie weekendowe „grzeszki”.
Będziemy na tyle odważne, że pokusimy się nawet o stwierdzenie, że taka pogoda zachęca do ich popełniania.
Ponieważ nie chcemy Was obarczać braniem całej winy na siebie, podrzucamy Wam przepis na najbardziej czekoladowe, „gliniaste” i obłędne brownie z lodami, karmelem i popcornem. Nie mamy wątpliwości, że rozgania wszelkie jesienne smutki, dodaje mocy, rozwiązuje konflikty. 🙂
Potrzebujecie:
- brownie
- lody waniliowe
- solony karmel – kupicie go także u nas
- popcorn
Łapcie nasz secik, aby umilić Wam pieczenie tego turbo ciasta!
SKŁADNIKI NA BROWNIE:
200g gorzkiej czekolady najlepiej minimum 70% kaka
200g masła
100g cukru brązowego
150g cukru muscovado*
130g mąki pszennej
3 jajka
WYKONANIE:
Masło razem z czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę – najlepiej około 10 minut. Kolejny krok to dodanie masy czekoladowej do masy jajecznej. Zróbcie to pomału, na wolnych obrotach połączcie masy. Ostatni krok to dodanie mąki. Ją także dodawajcie powoli i przy użyciu drewnianej łopatki, połączcie z masą. Blaszkę ( o wymiarach 30x30cm lub tortownicę o średnicę 26cm) wyłóżcie papierem do pieczenia, wylejcie masę i pieczcie w temperaturze 170 stopni, przez 35-40 minut.
*Jeśli nie macie cukru muscovado, zastąpcie go najlepiej cukrem brązowym. Natomiast ten cukier sprawi, że Wasze brownie będzie rozkosznie rozpływać się po Waszym podniebieniu i pieścić Wasze wszystkie kubki smakowe.
SKŁADNIKI NA KARMEL:
70g cukru
25g wody
70g śmietanki
0,5 łyżeczki soli
30g masła
WYKONANIE:
Wodę i cukier gotujemy – około 7-10 minut. Dodajemy powoli śmietankę, masło i sól, cały czas mieszając sylikonową szpatułką. Gotujemy 1 minutę i przelewamy do słoiczka. Zakręcamy od razu po przelaniu, zostawiamy do ostygnięcia. Następnie chowamy do lodówki.
Kiedy Wasze brownie będzie gotowe, teraz już tylko pora na dodanie lodów, polanie wszystkiego karmelem, i posypanie popcornem. Idealnie będzie smakować w towarzystwie Waszej ulubionej kawy albo whisky. W końcu jak grzeszyć w weekend to na bogato.
A jeśli jeszcze chcecie zaszaleć w kuchni z czekoladą, to spróbujcie naszego przepisu na pudding czekoladowy.
Koniecznie oznaczcie nas na swoich social mediach @lasdolci.pl lub dodajcie #pieczemyzdolci, abyśmy mogły Was zobaczyć.