BROWNIE ORZECHOWE BEZ MĄKI
Masz ochotę na brownie, ale w zupełnie nowej, zdrowszej wersji?
Kluczem jest ciecierzyca, która zapewne gdzieś stoi w kuchni zapomniana. Nieważne jaka – w puszce lub sucha w opakowaniu – teraz jest jej czas!
SKŁADNIKI:
-puszka ciecierzycy lub namoczona przez noc szklanka suchej ciecierzycy*
-opcjonalnie jeden banan
-0,5 szklanki słodziwa (u nas syrop daktylowy), nada się cukier, cukier trzcinowy, ksylitol
-0,5 szklanki oleju
-3 łyżki kakao
-0,5 szklanki orzechów laskowych (włoskich, ziemnych, nerkowca)
-0,5 tabliczki czekolady gorzkiej opcjonalnie
– szczypta soli
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
*namocz przez minimum 8 godzin ciecierzycę. Wylej wodę, opłukaj i zalej ponownie. Ugotuj do miękkości. Wystudź.
PRZYGOTOWANIE:
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Ciecierzycę i banana (jeśli używasz) zblenduj z olejem. Dodaj słodziwo, kakao, sól i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę. Dodaj posiekane orzechy, posiekaną czekoladę, wymieszaj szpatułką i wyłóż do formy.
Piecz 25-30 minut. Wystudź.
Gotowe brownie możesz posmarować masłem orzechowym, posypać solą morską i zajadać bez wyrzutów sumienia na śniadanie.
W opcji cukrowej, możesz zmodyfikować przepis o domowy karmel zamiast masła orzechowego oraz dodać mleczną czekoladę zamiast gorzkiej – korzystaj z przepisu dowoli.
Daj znać jak wyszło i jak domownicy zareagowali na to brownie.
Do dzieła!