Dolci - Torty

TRENDY CUKIERNICZE I GASTRONOMICZNE 2022

 

Rok 2021 był nieprzewidywalny. Obecna rzeczywistość również jest niepewna, a zachowania konsumenckie, które już teraz stają się bardziej popularne, będą się przebijać jeszcze mocniej w nadchodzącym roku.
Przedstawiamy Wam nadchodzące trendy na 2022 rok.

  1. ROŚLINNIE(JEMY) – coraz częściej chcemy, aby nasze torty były zdrowe lub wegańskie. Coraz częściej wybieramy dania wegetariańskie niż mięsne oraz zwracamy uwagę na jakość produktów. W nadchodzącym roku będzie więcej wegańskich odpowiedników ciast i deserów klasycznych jak wegańskie croissanty, drożdżowe bułki, eklery. Nasze odkrycie to kampania roślinnie(jemy), gdzie znajdziecie mnóstwo darmowej wiedzy na ten temat.

  2. CZAS NA GRZYBY – trend mocno się uwidocznił w 2021 roku i w 2022 roku będzie w rozkwicie. Mowa tutaj o grzybach i ich właściwościach. W tortach oczywiście nie używamy grzybów, natomiast w cukierniach jak i kawiarniach można zauważyć coraz większą ofertę napojów dla ciała i duszy – od matcha latte po gold milk i shroom latte.
    Swoje kawy doprawiamy grzybami na koncentrację już od ponad roku. Z ręką na sercu możemy potwierdzić ich działanie. Sprawdźcie healt labs care, jeśli chcecie wypróbować grzyby na własnej skórze.

  3. FORMA – ptysie, croissanty, cruffiny, paris brest. Te wszystkie odmiany ciastek to połączenie różnych przepisów. Formy łączenia tekstur jak i faktur – to jest coś co klienci kochają i szukają w deserach.

  4. JAKOŚĆ – jeszcze nigdy nie była tak ważna. Zarówno w wyborze tortów, ciast, wychodzeniu do restauracji czy na kawę w mieście. Klienci potrafią zapłacić więcej za coś co jest naturalne, lokalne, najwyższej jakości. Bez ściemy oczywiście!

  5. SMAK – pandemia spowodowała, że konsumenci w znacznie większym stopniu zwracali uwagę na to co jedzą oraz jak jedzą. Idąc za raportem Beck Flavors* wodzącymi smakami w nadchodzącym roku będą: orzeźwiające połączenia, owoce oraz roślinne dodatki takie jak przyprawy. To będzie królować w trendach cukierniczych. Szefowie kuchni jak i cukiernicy testują, szokują w niektórych połączeniach, aby zaskoczyć swoich gości i konsumentów.

  6. OSOBISTA ODWAGA – rok 2022 to rok pod wiodącymi hasłami jak nadzieja, osobista odwaga, kreatywność oraz otwarcie na nowe. I to też ma symbolizować nowy kolor PANTONE 17-3938 Very Peri. W dobie nadchodzących zmian musimy się dostosować do nowego, kreatywnego podejścia. W trendzie cukierniczym to właśnie będzie najlepsze: od kolorowych posypek na ciastkach, po neonowe kolory w cukiernictwie oraz odwaga w nowej bieli podczas tortów weselnych. Nowoczesne cukiernictwo opierające się na fakturach, smakach, teksturach i detalach w dekoracji.

  7. ZDROWE SŁODYCZE – tak jak już wspominałam, konsumenci od 2021 zaczęli zwracać uwagę na to co jedzą i w deserach również szukają zdrowych alternatyw. Buraczane brownie, które zachwyca swoją formą, tofurniki w różnych odsłonach i wegańskie torty dla wszystkich, a nie tylko dla solenizanta. Zobacz nasz przepis na jagielnik bez cukru z musem owocowym.

  8. DETALE WIZUALNE – jemy oczami, a w dobie pandemii zaczęliśmy więcej czasu spędzać w social mediach i patrzeć na super ciastka i instadesery. Warto poświęcić ten czas na dopracowanie dekoracji oraz zadbać wizualnie o wygląd nawet swoich tradycyjnych wypieków. 

    Życzymy Wam samych sukcesów na nadchodzący 2022 rok.
Wróć