Sernik świąteczny z pomarańczą
Owoce cytrusowe, a w szczególności pomarańcze i mandarynki na kuchennym blacie przypominają nam o zbliżających się Świętach Bożego Narodzenia. Wykorzystałyśmy je do przepisu na sernik, które nada się od święta, na święta i na weekend.
Ten sernik ma mnóstwo zalet, ale wymienimy pięć głównych:
a) jest bardzo łatwy w przygotowaniu
b) nie musisz mielić twarogu milion razy (jak to w tradycyjnych przepisach bywa)
c) jest puszysty, delikatny i rozpływa się w ustach
d) ma w sobie pomarańcze i z każdym kęsem możesz poczuć się jak aktor w reklamie świątecznej z dzwoneczkami w tle
e) serniczek nie należy do bardzo słodkich, a więc można zjeść więcej kawałków
A żeby jeszcze bardziej wejść w ten świąteczny nastrój, proponujemy włączyć sobie Michael’a Bublé, założyć fartuch, zakasać rękawy i nastawić piekarnik.
SKŁADNIKI
200 g masła
1 szklanka cukru pudru (250 ml)
6 jajek
1 kg serka śmietankowego typu philadelphia
150 ml śmietanki kremówki
40 g mąki ziemniaczanej
skórka kandyzowana z pomarańczy
skórka z pomarańczy i mandarynki
POLEWA
60 ml śmietanki kremówki
100 g białej czekolady / lub 100 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. To ważne, aby białka się dobrze ubiły, a masło połączyło ze składnikami.
Nastaw piekarnik na 170 stopni. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia
( u nas 28 cm).
Białka oddziel od żółtek. Do misy miksera włóż masło z cukrem pudrem
i ubij na puszystą masę. Zajmie Ci to około 7 minut, więc przygotowaliśmy jeszcze jedną piosenkę pod to ubijanie – enjoy.
Następnie dodawaj stopniowo żółtka, cały czas miksując na średnich obrotach. Dodaj ser do powstałej masy i miksuj na niskich obrotach. Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę.
Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj stopniowo do masy serowej. Nie używaj już miksera, tylko mieszaj silikonową szpatułką do połączenia się tych dwóch mas. Na koniec dodaj skórkę kandyzowaną oraz startą skórkę
z pomarańczy i mandarynki. Wymieszaj, wylej na tortownicę i wstaw do piekarnika. Piecz około 60 minut.
POLEWA
W kąpieli wodnej rozpuść śmietankę z czekoladą i od razu wylej na sernik po całości. My wybrałyśmy ciemną czekoladę, bo uwielbiamy połączenie pomarańczy z gorzką czekoladą.
Nasze inne świąteczne przepisy znajdziesz w e-booku. Koniecznie zobacz co przygotowaliśmy i zaskocz swoich bliskich deserami.