PIERNICZKI BEZ CUKRU
Dziś dzień pierników więc poznaj przepis na pierniczki bez cukru. Idealne dla dzieci, nawet z rozszerzeniem diety.
Łatwe do przygotowania, nawet dla dzieciaczków.
Pierniczki dla mikołaja, na choinkę, jako umilacze zimowych wieczorów.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 50 g masła
- 100 g daktyli
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 4 łyżki roślinnego mleka
PRZYGOTOWANIE
Daktyle zamocz we wrzątku, przykryj wodą tylko tak, aby je zakryć. Po 15 minutach zblenduj na mus.
Mąkę, sodę, kakao przesiej do miski, dodaj jajko, mleko lub napój roślinny oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Dodaj przyprawy oraz zblendowany mus. Wyrób dobrze ciasto i gotowe.
Możesz podsypać mąką do rozwałkowania.
Piekarnik nastaw na 180 stopni i piecz 7 minut.
Mięciutkie pierniczki można polukrować, oblać czekoladą – pełna dowolność ☺️
Nie masz pomysłu na świąteczne ciasta? Tu znajdziesz je wszystkie!
Zobacz co przygotowałam na święta i zainspiruj się.