Dolci - Torty

OBŁĘDNIE PISTACJOWY SERNIK BASKIJSKI

Obłędnie pistacjowy sernik baskijski to jest luksus w wydaniu na talerzu.
Sernik baskijski jest kremowy, twerkujący zaraz po wyjęciu z pieca, a do tego jest na maxa pistacjowy.

Koniecznie użyjcie dobrej pasty pistacjowej, żeby efekt Cię zaskoczył.

SKŁADNIKI

  • 720g serka śmietankowego typu philadelphia
  • 180g jogurtu skyr
  • 300 ml śmietany 36%
  • 6 jajek
  • 240g cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200g pasty pistacjowej (jeśli Twoja pasta pistacjowa zawiera sól, dodaj 1 łyżeczkę)
  • paczka ciastek owsianych (180g)
  • 80g masła

WYKONANIE

Nagrzej piekarnik do 240 stopni.

Owsiane ciastka zblenduj. Rozpuść masło i wymieszaj z ciastkami. Wyłóż spód formy.

Następnie robimy masę sernikową.

Serek śmietankowy, jogurt, pastę pistacjową oraz cukier wymieszaj w misie miksera. Dodaj jajko po jajku. Na końcu dolej śmietankę oraz sól,. Masa jest bardzo lejąca się, tak ma być.

Wylej na owsiany spód i opiecz przez 30 minut. Wyjmij sernik i zostaw w blaszce do wystudzenia. Następnie schowaj na minimum 8 godzin do lodówki.

Przepis jest na formę o średnicy 24cm.

 

A jeśli szukasz deserów i ciast na urodziny czy weekendowe odwiedziny, napisz do nas po ofertę.
Serniczki baskijskie mamy w dwóch wersjach: klasyczną i pistacjową.

Wróć