OBŁĘDNIE PISTACJOWY SERNIK BASKIJSKI
Obłędnie pistacjowy sernik baskijski to jest luksus w wydaniu na talerzu.
Sernik baskijski jest kremowy, twerkujący zaraz po wyjęciu z pieca, a do tego jest na maxa pistacjowy.
Koniecznie użyjcie dobrej pasty pistacjowej, żeby efekt Cię zaskoczył.
SKŁADNIKI
- 720g serka śmietankowego typu philadelphia
- 180g jogurtu skyr
- 300 ml śmietany 36%
- 6 jajek
- 240g cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 200g pasty pistacjowej (jeśli Twoja pasta pistacjowa zawiera sól, dodaj 1 łyżeczkę)
- paczka ciastek owsianych (180g)
- 80g masła
WYKONANIE
Nagrzej piekarnik do 240 stopni.
Owsiane ciastka zblenduj. Rozpuść masło i wymieszaj z ciastkami. Wyłóż spód formy.
Następnie robimy masę sernikową.
Serek śmietankowy, jogurt, pastę pistacjową oraz cukier wymieszaj w misie miksera. Dodaj jajko po jajku. Na końcu dolej śmietankę oraz sól,. Masa jest bardzo lejąca się, tak ma być.
Wylej na owsiany spód i opiecz przez 30 minut. Wyjmij sernik i zostaw w blaszce do wystudzenia. Następnie schowaj na minimum 8 godzin do lodówki.
Przepis jest na formę o średnicy 24cm.