Jagielnik bez cukru na śniadanie
Nowy rok, nowi my i nowe możliwości…. oraz jakże ponadczasowe hasło, które uwielbiam: „w nowym roku zaczynam dietę”. Wszyscy to doskonale znamy (z własnego doświadczenia również). Jedni wytrwają do połowy marca inni do czerwca. Słyszeliśmy, że są i tacy, którzy swoje postanowienia noworoczne spełniają od a do z. Zazdroszczę.
Natomiast pod ten nowy rok mam super szybkie ciasto, które uwaga… ma same zalety.
a) jest zdrowe – więc dla tych, którzy zdecydowali się dbać o linię
b) jest mega szybkie i proste – dla tych zapracowanych
c) jest wegańskie i bezglutenowe oraz bez laktozy- czyli dla naszych alergików.
d) jest idealne do kawy, do herbaty, na śniadanie i na deser. Czy jest coś lepszego niż ciastko na śniadanie? Dzieci będą zachwycone!
Tym przepisem oszukałam wszystkich za pierwszym razem domowników, a potem zespół. Ja mogłabym go jeść codziennie.
SKŁADNIKI
SPÓD
- 1,5 szklanki orzechów nerkowca (możesz też wybrać migdały lub w wersji oszczędnej orzeszki ziemne niesolone też się sprawdzą)
- 6 sztuk daktyli
- 1 łyżka oleju kokosowego*
MASA
- szklanka kaszy (200 g)
- ekstrakt waniliowy/śmietankowy
- sok z cytryny
- 1 łyżka syropu z agawy/można zastąpić cukrem, ksylitolem lub nic nie dodawać
MUS
- 200 g malin lub ulubionych owoców leśnych/truskawek
- 2 łyżeczki agaru**
* jeśli jednak gluten Ci nie straszny, możesz użyć kruchych ciasteczek owsianych. Zblenduj je ze 100 g roztopionego masła.
**dla zapracowanych: zastąp agar galaretką malinową
PRZYGOTOWANIE
Orzechy nerkowca namocz przez noc lub przynajmniej przez 6 godzin. Daktyle namocz 10 minut we wrzątku. Nie wylewaj wody pozostałej z daktyli, to sama słodycz i przyda się do słodzenia masy „serowej”.
W trakcie blendowania zobaczysz czy dolać trochę wody pozostałej po daktylach i dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego. Ma powstać lepka masa, aby dobrze wyłożyć spód formy. Wstaw do lodówki. (Ja używałam formy o średnicy 20 cm).
Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie i zalej 4 szklankami wody (szklanki do odmierzania wody i kaszy muszą być tej samej wielkości). Gotuj kaszę na małym ogniu, około 15 minut lub aż do wchłonięcia całej wody. Możesz też zalać kaszę mlekiem kokosowym lub zwykłym (jeśli tolerujesz). W tym przepisie ja kaszę zalałam 2 szklankami wody i 2 szklankami mleka kokosowego, które sama zrobiłam.
Podczas gotowania wlej odrobinę ekstraktu waniliowego lub śmietankowe i dodaj wybrany słodzik. Gdy trochę przestygnie, dodaj sok z cytryny oraz słodziwo i zblenduj na gładką masę. Zajęcie jest trochę czasochłonne, nie ukrywam. Wyłóż masę na orzechowy spód i niech leci ponownie do lodówki.
W obecnej porze roku raczej wybierzecie owoce mrożone, a więc owoce wyjmujemy i wstawiamy w garnku na kuchenkę. Gotuj na małym ogniu, aż się zaczną rozpuszczać. Zblenduj maliny i połącz z agarem. Postaw ponownie na kuchenkę i zagotuj. Wylej na masę jaglaną i wstaw do lodówki, aby stężała na dobre kilka godzin. Na wierzch możesz dodać dodatkowe owoce i chipsy kokosowe. Gotowe!
Sernik jaglany jest tak wdzięcznym tematem, że możecie z nim kombinować pod swoje podniebienia. Możecie polać go polewą czekoladą, dodać wiórki kokosowe do masy „serowej” lub połączyć z masłem orzechowym i bananem.
xoxo
Magda