
CHLEBEK BANANOWY
Moje dziecko uwielbia banany i oczywiście ciasteczka… Opanowałam ten przepis tak, aby dosłownie w 5 minut go przygotować i wstawić do piekarnika, podczas popołudniowej drzemki. Przepis jest bez glutenu, bez jajek, bez nabiału oraz bez cukru. Zuzia się nim zajada. Ba! wszyscy w mojej rodzinie się nim zajadą, więc musisz wypróbować. Szybki, prosty – taki jak lubimy najbardziej.
SKŁADNIKI
3 banany
1 łyżka siemienia lnianego mielonego + 3 łyżki ciepłej wody
50 ml oleju
150 g mąki owsianej bezglutenowej
50 g mąki z tapioki
1 łyżka miodu (możesz zastąpić ksylitolem, cukrem kokosowym, dowolnym słodziwem)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
opcjonalnie (możesz dać daktyle pokrojone lub rodzynki)
WYKONANIE
Zalej siemię lniane wodą i odstaw. Zblenduj banany z cukrem oraz olejem. Dodaj siemię lniane i wymieszaj. Mąki przesiej z sodą oczyszczoną i dodaj do powstałej masy. Wylej do keksówki. opcjonalnie możesz dodać pokrojoną garść daktyli (wcześniej namoczonych we wrzątku 10 minut) lub garść rodzynek.
Piecz – 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
*ciasto samo w sobie jest już ciężki, a z racji bezglutenowych mąk nie dodawaj do niego zbyt dużo dodatków. Zrobi się zakalec, bo ciasto tego nie utrzyma.
Smacznego!
xoxo, DOLCI