Dolci - Torty

CAKE POPSY czyli jak zrobić ciasteczkowe lizaki

Cake popsy są to przepyszne ciasteczkowe lizaki, które podbiły serca nie tylko najmłodszych. Przepis jest bardzo prosty i szybki czyli taki jak lubimy najbardziej.

Cakepopsy nadają się na candy bary, imprezy okolicznościowe jak i po prostu na coś słodkiego do kawy w domowym zaciszu.

SKŁADNIKI

  • ciasto waniliowe
  • mascarpone 300 g
  • biała czekolada
  • posypki
  • patyczki/słomki papierowe

Ciasto – jeśli pieczesz torty, to zapewne chowasz po kątach lub wyrzucasz skrawki biszkoptów, które Ci zostały po ścięciu. To doskonała baza do cake popsów. Jeśli natomiast robisz to od podstaw, podajemy przepis na wilgotne ciasto waniliowe, z którego powstaną przepyszne ciastka na patyku.

CIASTO WANILIOWE
250 gr mąki pszennej
200 gr cukru
75 ml oleju
125 ml maślanki
3 jajka
0.75 łyżeczki sody
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
0.25 łyżeczki soli

Przesiej mąkę do miski i dodaj wszystkie pozostałe suche składniki. Mokre składniki połącz ze sobą i dodaj do mąki. Wylej do formy 40×40 lub tortownicy o średnicy 28 cm i piecz 35 minut (do suchego patyczka) w 170 stopni Celsjusza.

Gdy ciasto wystygnie, zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. Cakepopsy wtedy będą delikatne i lepiej będą chciały się połączyć. Do powstałej masy dodaj mascarpone, kolorowe posypki i wymieszaj w misie miksera, aby wszystko się połączyło. Kolejno odważaj 40 gramów ciasta i równomiernie zrób kuleczki.

W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Umocz patyczek i włóż go do powstałej kulki. Włóż do zamrażalki na conajmniej 1 godzinę.

Przygotuj sobie czekoladę do polania i ulubione dekoracje jak posypki, kuleczki, wiórki kokosowe czy wiórki czekoladowe. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i przelej do wysokiej szklanki. Zamocz w czekoladzie i odstaw na blaszkę. Gotowe.

Wróć